MIKKELI  Porrassalmenkatu 20  |  015 760 0200
MA-PE 8:30–20  |  LA 9–18  |  SU 12–16

ANTTOLA  Vanhanpappilantie 1  | 015 660 062
MA-PE 9–16 (suljettu 12–12:30)

Tällä kertaa aiheena on apukeinoja monille tuttuun, mutta kiusalliseen vaivaan: ärtyvän suolen oireyhtymään.

 

Syksy saapuu hiljalleen ja monen on aika palata viimeistään tässä vaiheessa takaisin työpisteiden tai koulunpenkin ääreen. Silloin myös toivoisi vatsavaivojen helpottuvan, sillä monella suolen erikoinen toiminta haittaa tutkitusti sekä työssä oloa että opiskeluja. Nykyisin tietouteen noussut IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on monelle näiden ongelmien aiheuttaja. Toiminnalliseksi suolistovaivaksi kutsuttu oireyhtymä on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus, mutta se tuottaa monelle sen omaavalle paljon stressiä ja huolta aivan normaalin arjen suorittamisessa.  Onneksi oireita vastaan ei tarvitse taistella ainoastaan ruokavaliolla (FODMAP) ja elämänrytmillä, vaan oireisiin on kehitelty myös paljon apteekista saatavia apuja. 


Ärtyvä suoli on yleinen vaiva suomalaisilla, sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä, ja naisilla se on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä. Vaiva on monelle todella kiusallinen, mutta onneksi ei vaarallinen. Oireyhtymä ilmenee vatsan toiminnan häiriöinä, joissa ripuli ja ummetus joko vuorottelevat tai toinen niistä on jatkuvana kiusana. Hyvin yleiset oireet ovat myös vatsan turvottelu ja kivut eri puolilla vatsaa. Oireet voivat olla kiusana toisinaan päivittäin pahentuen aina iltaa kohden, mutta välillä elämässä saattaa olla hetkiä jolloin oireyhtymä ei tiedota olemassa olostaan lähes laisinkaan. Tämä on oireille tyypillistä vaihtelua. Kun oireet kuitenkin kiusaavat arkea aiheuttaen poissaoloja tai myöhästymisiä töistä tai koulusta, on apua saatavilla apteekista. Markkinoille on oireyhtymän tietouden myötä tullut paljon valmisteista ja tällä kertaa itselläni oli testissä Detoxner® IBS- juomavalmiste sekä Silicol®gel piihappogeeli.

 

Silicolgel ja Detoxner IBS 

 

Ensimmäisenä testijaksona lähdin kokeilemaan Detoxner-juomavalmistetta. Detoxner® IBS on viiden päivän tehokuuri, jonka tarkoituksena on tasapainottaa suolen toimintaa ja lievittää ärtyvän suolen oireita. Tuote sisältää 5 annospussia DETOXNER®-mixiä ja 20 DETOXNER®-drink-poretablettia. Tuotteen vaikutus perustuu patentoituun 2QR-kompleksiin, joka on bioaktiivinen, kasviperäinen yhdiste. Kompleksilla on ainutlaatuinen kyky neutralisoida selektiivisesti haitallisia bakteereita ja sen prebioottiset ainesosat toimivat "voimaruokana" hyödyllisille bakteereille. Tuote stimuloi myös tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä, sisältämällä suolen toimintaa sääteleviä kuituja: psylliumia ja inuliinia. 
Detoxnerin käyttö voidaan jakaa kahteen tapaan: 5 päivän kuuri tai yhden päivän tehokuuri. Yhden päivän tehokuuri sopii silloin, kun tiedät syöneesi joko raskaasti edellisenä päivänä/jotain sopimatonta tai aina kun haluat antaa suolistollesi ylimääräistä tukea vaikka tärkeää päivää ajatellen. Toinen vaihtoehdoista, 5 päivän kuuri, sopii mm silloin kun IBS-oireita on ollut usein ja/tai sinulla on ollut paljon stressiä tai epäsäännöllistä ruokailua. Ja tätä kuuria myös itse kokeilin. 

 

Detoxner IBS 


Detoxner® IBS-tuotteen tarkoituksena on ottaa aamuisin tyhjään vatsaan mix-pussi sekoitettuna lasilliseen vettä tai mehua ja juoda päivän mittaan 4 lasia poretableteista syntyvää juomaa mielellään aterioiden yhteydessä. Ja samaa kavaa toistetaan viisi peräkkäistä päivää. Ensimmäisenä päivänä mix-pussin sisältö tuntui karvaalta juoda, johtuen sen sisältämistä kuiduista, joten seuraavana päivänä viisaampana sekoitin sitä jo appelsiinimehun sekaan. Tuotteen poretabletit sen sijaan yllättivät loistavalla maullaan, sillä aivan Sprite-limonadilta maistuvat juomat oli ilo kulauttaa alas ruokailun yhteydessä, joka toi mukavaa piristystä tavalliseen veden juomiseen. Kuurin toisena päivänä huomasin ensimmäiset vaikutukset, sillä suoli todella toimi ja kerrankin ainainen ummetus ei ollut vaivana. Tuote oli selvästi laittanut suolen liikkeelle, mutta mikä parasta, se ei myöskään aiheuttanut ripulia, kuten useampien tuotteiden kääntöpuolena on. Viiden päivän kuurin aikana vatsani toimi päivittäin, mutta ainoa miinus siinä sivussa oli tuotteen tuomat ilmavaivat. Outoa ns "haittavaikutuksessa" oli se, että vatsan turvottelu oli myös tiessään, joten yhdistin ilman kertymisen johtuvan varmasti vatsan toiminnan yhtäkkisestä säännöllistymisestä. Ja tämän tuoman ilon keskellä, ei pieni miinus tuotteessa ollut itselleni ongelma. Kuurin jälkeen vatsani tuntui huomattavasti huojentuneemmalta ja turvotus sekä ilman kertyminen olivat tiessään. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen puhdistuskuuri ainakin ummetuspainotteiseen IBS:sään! Detoxnerin käyttö sopii kaikille yli 16-vuotiaille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä. Detoxner on luonnollinen tuote, jota voi turvallisesti käyttää aina kun huomaa oirehtivansa, mutta ei kuitenkaan yli 30 päivää pidempään yhtäjaksoisesti. Suolen on hyvä myös antaa välillä tasapainottua uuteen luonnolliseen tasapainoonsa ilman tuotteen vaikutusta. 

 

Silicolgel


Seuraavan kokeilujakson tuotteena oli paljon puhuttu Silicol®gel. Tässä tuotteen vaikutus perustuu piihappogeeliin, tarkemmin muotoiltuna piin ja hapen vesiseokseen. Kolloidinen piihappo muodostaa suuren ja reaktiivisen pinta-alan, jonka tarkoituksena on muodostaa suojaava kerros vatsan ja suolen limakalvon pintaan ja ylläpitää ruoansulatuskanavan hyvinvointia. Silicolgel sitoo myös liiallisia happoja ja kaasuja vähentäen turvotusta sekä toksiineja, ärsyttäviä ainesosia ja kuolleiden solujen jäänteitä kuljettaen ne ulosteen mukana luonnollista reittiä pois kehosta. Pullosta puristettua geeliä olisi tarkoitus nauttia kuurina noin 4 viikon jaksoissa, jolloin se normalisoi nopeasti vatsan ja suolen toimintaa ilman haittavaikutuksia. Ja tosiaan haittoja en itsekään 2 viikkoa kestäneen kuurina aikana havainnut. Aluksi otin tuotetta jopa tyhjään vatsaan, mutta kuurin edetessä siirryin nauttimaan geeliä ruokailujen yhteydessä, sillä sillon hieman vahamainen tunne suussa haihtui nopeasti. Muuten täysin mauton Silicolgel oli helppo niellä ja vaikutus alkoi todella nopeasti. Jo ensimmäisen lusikallisen jälkeen vatsakivut ja turvotus olivat tiessään tunnin sisällä annostelusta ja koko kuurin ajan pystyin hallitsemaan täysin oireita nauttimalla aina geeliä, kun vatsa alkoi turvotella iltaa kohden. Suolen toiminnalta olisin toivonut hieman parannusta, mutta pahin ummetus ei todellakaan kuurin aikana vaivannut. Tuote on ollut myös paljon käytetty muihinkin suolisto-ongelmiin ja etenkin ripulipainotteisen IBS:sän hoidossa siitä on saatu loistavat tulokset. Silicolgelin etuna on kuitenkin se, että tuotetta saavat käyttää myös Crohnin tautia ja haavaista paksusuolta sairastavat henkilöt (toisin kuin Detoxner® IBS:sää). Tuote sopii kaikille yli 12-vuotiaille ja se ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia, joten vegaanit ja kasvisyöjät ovat myös huomiotu. Siligolgelin saa myös laimentaa veden tai jugurtin sekaan.

 

Paljon lisätietoja tuotteista löydät osoitteista http://www.detoxner.fi/ ja http://www.silicol.fi/kotisivu,4.html sekä tietysti meillä apteekissa farmaseutit opastavat mielellään löytämään sopivan valmisteen juuri sinulle. Tule siis ihmeessä käymään ja kertomaan oireistasi, niin etsitään apukeinoja arkeesi!